Željko Ivanković

about
Željko Ivanković
Novinar, Republika Hrvatska

Željko Ivanković novinarstvom se počeo baviti u prvoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća, u medijima za mlade Radio 101 i Studentski list te u nizu izdanja kuće Vjesnik kao lektor, redaktor, novinar i urednik. U tom razdoblju surađivao je s nizom domaćih i inozemnih medijskih kuća. Krajem 1992. godine postao je glavni urednik mjesečnika Banka u kojem je radio do kraja 2002. godine.
U veleposlanstvima RH u Japanu (do rujna 2005. godine) i Australiji (do kolovoza 2009. godine) obavljao je dužnost ekonomskog savjetnika.
Doktorirao je filozofiju ekonomije na Australian National University u Canberri (Research School of Social Sciences), jednom od vodećih istraživačkih sveučilišta u svijetu, na temu teorije vlasništva. Sudjelovao je na nekolicini domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih konferencija te objavljivao radove u domaćim i inozemnim časopisima i publikacijama.


Politički paradoksi i dileme digitalnog društva

Tehnologija nije moralno neutralna. Često se kaže, ne ubija puška nego čovjek. Hoće se reći – nije puška loša, nije puška kriva sama po sebi. Međutim, u posljednje se vrijeme tvrdi da su neki algoritmi, moralno loši, zli. Rasistički i diskriminatorni. Etička, društvena i politička analiza suvremene digitalne tehnologije u punom je jeku. Digitalne promjene sve su manje tehničko pitanje. Problem su i njihovi  ekonomski efekti, a osobito stjecanje ogromne političke moći. Digitalni divovi određuju što je istina, što laž i postaju neizabrani vladari svijeta. 

Predavanje

Politički paradoski i dileme digitalnog društva
-