Tatiana Tropina

about
Tatiana Tropina
Viši stručni istraživač, Max Plank institut, Savezna Republika Njemačka

Tatiana Tropina je viši stručni istraživač na Institutu Max Planck za strano i međunarodno kazneno pravo u Odjelu za informacijsko pravo i pravnu informatiku. Trenutna područja njezina istraživanja uključuju međunarodne standarde u borbi protiv kibernetičkog kriminala, usporednu analizu zakonodavstva o kibernetičkom kriminalu, samoregulaciju i koregulaciju, javno-privatna partnerstva koja se bave rješavanjem pitanjima kibernetičkog kriminala i višedionički pristup u borbi protiv kibernetičkog kriminala. Tatjana Tropina posjeduje akademsko i praktično iskustvo. Više od 12 godina provodi istraživanje o kibernetičkom kriminalu koje je započela u Rusiji 2002. u kojoj je kao prvi ruski istraživač obranila doktorsku disertaciju o kibernetičkom kriminalu (2005.). Od 2002. do 2009. nadležna je za projekte kibernetičkog kriminala pri Centru za transnacionalni kriminal i korupciju (Sveučilište George Mason, SAD) u Vladivostoku, Rusija. U isto vrijeme, od 2003. do 2008., radi puno radno vrijeme kao odvjetnica, a zatim kao voditeljica pravnih odjela brojnih telekomunikacijskih tvrtki. 2008. osvaja stipendiju British Chevening te studira Upravljanje telekomunikacijama na Sveučilištu Strathclyde, Glasgow. 2009. dobiva njemačku stipendiju (German Chancellor Fellowship )(Zaklada Alexander von Humboldt) i seli u Njemačku kako bi nastavila istraživati o zakonskim okvirima kibernetičkog kriminala. Od 2009. Tatiana Tropina sudjeluje u pravnim istraživanjima i raznim međunarodnim projektima o kibernetičkom kriminalu. Ovakav angažman uključuje projekte izrade modela zakona o presretanju komunikacija u karipskim državama i njegove prilagodbe kroz konzultacije s dionicima (projekt ITU-EU, 2010.) te provedbu studije o kibernetičkom kriminalu za Globalni simpozij regulatora (ITU, 2010.). Nedavno je radila i kao savjetnica na sveobuhvatnoj studiji o kibernetičkom kriminalu pri UNODC (2012.-2013.) i Svjetskoj banci (Izvješće o svjetskom razvoju, 2016.). Tatiana Tropina je izdala niz publikacija, uključujući monografiju o kibernetičkom kriminalu. Često ju pozivaju na razna međunarodna događanja da predstavi svoja istraživanja.


Tko upravlja internetom?

Tko postavlja različite standarde za Internet? Kako se internetski standardi razlikuju od zakona i propisa vezanih za Internet? Postoji li organizacija ili međunarodno tijelo koje ima dominantan utjecaj na Internet?  Što znači "upravljanje više interesnih strana"?  Što se dogodilo prošle jeseni, kada je američka vlada službeno završila nadzor nad ICANN - organizacijom koja koordinira rad sustava domene? Zašto ne postoji tijelo unutar Ujedinjenih naroda koje postavlja internetske standarde i provodi kontrolu mreže?
Ova se prezentacija bavi svim gore navedenim problemima i odgovara na još mnoga, vrlo zanimljiva pitanja. Prezentacija daje strukturu i logična objašnjenja različitih slojeva i sfera upravljanja Internetom. Također, na jednostavan način objašnjava kratice kao što su ICANN, IANA, IETF, ISO i druge, tako da nakon prezentacije više nećete morati tražiti njihova značenja. Osim toga, moći ćete ih razumjeti u širem kontekstu upravljanja Internetom. Od podmorskih kabela i satelita do razvoja standarda, od stvaranja politika do zakona i propisa: prezentacija vas vodi kroz labirint koji se zove "okruženje s više interesnih strana" i pomaže vam da se ne izgubite u pitanjima upravljanja Internetom. Na kraju ćete osvijestiti i svoju ulogu u okruženju s više interesnih strana i shvatiti na koji način možete utjecati na globalno upravljanje Internetom.
 

Predavanje

Tko upravlja internetom?
-